Dit weekend was er voor de derde keer het ABN-AMRO / V-Tel / Adventure King Off Road Weekend. Twee dagen terrein rijden met je eigen 4×4 of SUV op één van de grootste Off Road terreinen van Europa, Furstenau. Vorig jaar was dit de allereerste groep op dit terrein.
Het Off Road Weekend is 7 jaar geleden ontstaan als relatiemiddag, maar door de jaren heen uitgegroeid tot een informeel evenement waarbij iedere off road liefhebber welkom is. Een goed verzorgd off road evenement, met spectaculaire demonstraties, een gezellig hotel en uitstekende maaltijden. Furstenau is geschikt voor alle niveaus, en is afgelopen jaar stevig onderhanden genomen. Van fraaie bospaadjes tot diepe doorwadingen, voor ieder wat wils.
In 2010 sluit Land Rover Center Enschede en Zwolle met haar klanten aan.
Het vertrek is traditiegetrouw op zaterdag om 08:30 vanaf het Avia tankstation aan de A1 tussen Hengelo en Oldenzaal. Zondag om 14:00 is het programma afgelopen, en kan iedereen weer huiswaarts keren. Het weekend is inclusief Veldkeukenlunch op zaterdag, uitgebreid dinerbuffet en ontbijt in het hotel.
Voor de Drentse Defender was het de eerste keer dat we in Fürstenau waren en Bart Meijer (mede LRCH lid) was ook met zijn 110 mee. We waren op dit evenement geattendeed door Land Rover Center Enschede die ook hielp dit weekend te organiseren.
Het was een geslaagd weekend alleen konden we zondag niet meer rijden vanwege een behoorlijk lekke radiator en mogelijk een slecht functionerende dynamo.
Nadat een aanwezige LR monteur e.e.a. bekeken had moest de Defender afgesleept worden. De vestigingsmanager (Rick) van LRC Enschede was zo sympathiek om samen met mij in zijn 130 naar Enschede te rijden, daar een autoambulance op te halen en een vervangend vervoer auto voor mij te regelen, samen weer terug vandaag de Defender middels de autoambulance naar Enschede terug te rijden. Wij zijn dus wat eerder uit Fürstenau terug door deze pech maar dankzij de Freelander 2 van LRC Enschede.
Echt een superactie van Rick. Thnx !!! Dat is nu echt klantvriendelijk denken en handelen.
zondag 28 maart 2010
vrijdag 19 maart 2010
X-eng schijfhandrem
Omdat de normale standaard handrem niet geweldig werkt en door het terreinrijden snel volloopt met modder en daardoor bijna onbruikbaar word, heb ik besloten om een X-eng schijfhandrem te laten plaatsen.
Met deze modificatie kan de Defender tenminste weer normaal op de handrem in het terrein wanneer dat nodig is. En dat is wel zo prettig!
Differentieel lockers geplaatst
Eindelijk is de KAM difflocker in de achteras geplaatst. Vanwege de zware winter werd er nagenoeg niets vanuit Surrey in de UK verzonden waar de KAM fabriek staat.
Om de reden van het plaatsen van difflockers te begrijpen staat hieronder een stukje wat afkomstig is van www.moab.nl
De basis van een differentieel
In een 4x4 gaat het koppel van de motor door de versnellingsbak en transfer case (tussenbak) naar de aandrijfassen. Elke aandrijfas is verbonden met een pinion tandwiel. De ring tandwiel is aan de differentieelhouder gemonteerd. Eénmaal in het differentieel aangekomen, wordt het koppel 90 graden gedraaid. Het differentieel geeft het koppel door aan elke steekas. De tweede functie is dat er een reductie van rotatiesnelheid plaatsvindt (de hoeveelheid reductie hangt af van de R&P’s). Een andere functie van het differentieel is ervoor zorgen dat het "binnenwiel" langzamer kan draaien dan het "buitenwiel" bij het rijden door bochten. Als de vier wielen even hard draaien door een bocht, geeft dat heel wat geslip en gepiep van de banden en zouden de steekassen elkaar kunnen gaan tegenwerken. Bij het rechtuit rijden hebben beide steekassen dezelfde rotatiesnelheid.
Het differentieel bestaat uit spider gears en side gears (tandwielen). De steekassen zijn niet direct met de differentieelhouder verbonden, want anders zouden beide steekassen altijd dezelfde snelheid hebben als de differentieelhouder. De steekassen gaan aan beide kanten door een opening in de differentieelhouder. De splines aan de binnenkant van de steekassen steken direct in de side gears. De side gears komen met hun tandjes in contact met de tandjes van de spider gears, die op hun beurt weer verbonden zijn met de differentieelhouder door middel van een cross pin / shaft. Dit asje geeft de PK’s door aan de spider gears, die het weer doorgeven aan de side gears. De spider gears en de side gears roteren dus onafhankelijk van de differentieelhouder.
Als de weerstand of de snelheid bij beide wielen gelijk is, zullen de vier tandwielen als een solide eenheid bewegen, oftewel dezelfde snelheid hebben als de differentieelhouder. In bochten zullen de tandwielen een variërende snelheid hebben, waardoor het buitenwiel meer toeren per minuut kan maken dan het binnenwiel.
Manuele locker
De manuele lockers geven 100% lockup bewerkstelligd door verschillende werkwijzen, maar één ding hebben allen gemeen: elke manuele locker wordt aangestuurd door de bestuurder. De verschillende uitvoeringen kunnen werken met behulp van hydroliek, kabel, lucht of vacuüm, en elektronica (KAM). Het grootste voordeel van de manuele locker is dat ze compleet functioneren als een open differentieel totdat de locker wordt geactiveerd. Er zijn geen bijwerkingen en geven 100% tractie als je het nodig hebt.
De KAM difflocker werkt electrisch via een heavy duty relais in het differentieelhuis. Er loopt een kabel van het relais naar een schakelaar in de cabine waar de bestuurder de difflocker kan inschakelen zodat de wielen constante tractie blijven hebben zonder een doorslip.
Ik heb tevens gekozen voor KAM Aerospace steekassen omdat deze 51% sterker zijn dan de standard steekassen.
woensdag 10 maart 2010
Land Rover Defender 90 Softtop Classic
Wanneer maak je dat nou mee? Een actiemodel waarbij de fabrikant opsomt wat er allemaal niét op zit! Dat kan alleen bij de Land Rover Defender.
Land Rover Nederland heeft een speciaal model van de Defender in het assortiment opgenomen. Hij luistert naar de naam 90 Softtop Classic en is een eerbetoon aan Huey. Dat is de koosnaam van de allereerste Land Rover. De LR1 bestaat nog steeds en werd voor de gelegenheid even de productielijn op gereden.
Land Rover somt voor de Softtop Classic even op wat er niet aanwezig is. Kopers moeten het doen zonder elektrische raambediening, centrale deurvergrendeling en zonder lichtmetalen wielen. Wél kunnen ze zich baden in de luxe van een heus verwarmings- en ventilatiesysteem en hoeven ze de stoel niet meer op te tillen om bij de tankdop te komen. Daar kan Huey alleen maar van dromen…
De kleur Keswick Green is afgekeken van Huey en ook is de Softtop Classic voorzien van een Series 1-badge op de voorkant. De beigekleurige kap is eveneens een verwijzing naar de LR1 en geldt ook voor de metaalkleurige grille. Ten opzichte van de standaarduitrusting is er stoffen bekleding in plaats van skai, een radio/cd-speler en een zogeheten Cubby Box tussen de voorstoelen. De auto is er alleen als tweezitter. Met BTW en BPM kost de auto 39.900 euro zonder die belastingen is de prijs 25.288 euro.
In eerste instantie is de Softtop Classic alleen voor de Nederlandse markt. Er worden slechts tien exemplaren gebouwd. De belastingwetgeving maakt deze uitvoering interessant voor ons land. Op andere markten wordt nu gekeken of er ook interesse is voor de Softtop Classic.
zondag 7 maart 2010
Discovery 3 clips o.a. van Top Gear
http://www.topgear.com/uk/videos/disco-climbing
http://www.topgear.com/uk/videos/disco-climbing-part-2
http://www.topgear.com/uk/videos/disco-climbing-3
vrijdag 5 maart 2010
Ontstaan van de Discovery 3
Op 2 april 2004 toonde Ford, destijds de eigenaar van Land Rover, de nieuwe Discovery 3.
De tweede generatie was toe aan vervanging. De auto was nog steeds populair maar zijn chassis, ophanging en vering waren weinig veranderd sinds de eerste versie uit 1989. Feitelijk gebruikte de Discovery 2 nagenoeg hetzelfde onderstel als de eerste Range Rover uit 1970. De Discovery 2 verloor vooral terrein aan 4x4's uit Japan zoals de Toyota Land Cruiser en de Mitsubishi Shogun maar ook aan de 'sportieve' SUV's uit Europa zoals de BMW X5 en de Mercedes-Benz M-Klasse. Een vervanger stond lang in de planning maar werd steeds uitgesteld vanwege het uit elkaar vallen van de Rover Groep en de komst van de nieuwe Range Rover.
Discovery 3 in politie-uitvoering
De Discovery 3 was een compleet nieuw ontwerp die geen enkel onderdeel deelde met het oude model. De stijl was wel duidelijk die van Land Rover waar functie boven uiterlijk staat. In de Verenigde Staten kreeg de auto de naam LR3 vanwege het feit dat de naam "Discovery" een negatief stempel had gekregen.
De nieuwe auto's kreeg een hoop nieuwe onderhuidse technieken. Deze moesten ervoor zorgen dat de auto op de weg beter rijgedrag zou gaan vertonen en toch zijn off-road mogelijkheden zou behouden. Dit maakte de auto erg zwaar wat zijn mogelijkheden op een zachte ondergrond enigszins beperkt.
De motoren gebruikt in de Discovery 3 zijn allemaal afkomstig van Jaguar. Een 2.7 liter V6 dieselmotor en een 4.4L V8 benzinemotor waren de standaard opties voor de Discovery. In Noord-Amerika en Australië was ook nog een 4.0L V6 benzineversie verkrijgbaar die direct van eigenaar Ford was overgenomen. De dieselversie is niet in Amerika verkrijgbaar vanwege het type diesel dat daar verkocht wordt.
De versnellingsbak was ook een volledig nieuw ontwerp. Voor de dieselmotor kwam een handmatige zesbak als standaard. Op de V8 was er ook een automaat beschikbaar. Beide beschikten over permanente vierwielaandrijving. Een computer stuurt het centraal differentieel aan dat het vermogen vervolgens optimaal over de wielen verdeeld.
De Discovery 3 kreeg alle elektronische hulpmiddelen die Land Rover tot zijn beschikking had. Hill Descent Control zorgt voor een veilige afdaling van steile hellingen, 4-wheel Electronic Traction Control voorkomt het spinnen van de wielen bij weinig grip en Dynamic Stability Control moet de auto behoeden voor wegglijden bij sturen en remmen op hoge snelheid.
De grootste innovatie in de derde generatie was het Terrain Response System. Voorheen was grondige kennis van de auto vereist om succesvol in ruig terrein te kunnen rijden, een goede voorbereiding was vereist. Met het nieuwe systeem hoeft de bestuurder slechts te selecteren op wat voor ondergrond de auto zich bevindt en de computer doet de rest. De keuze-opties zijn "Zand", "IJs / Sneeuw", "Modder" en "Stenen". De computer selecteert de juiste instelling voor de versnellingsbak, de juiste veringshoogte, de versnellingsverhoudingen en zelfs de manier waarop de motor op het gaspedaal reageert.
Naast de mechanische en elektronische verbeteringen kreeg de Discovery 3 een moderner interieur en exterieur. De ontwikkeling van de originele Discovery was vooral beperkt door het budget dat beschikbaar was. De nieuwe Discovery had hier geen last van en kreeg een fris en modern interieur met een zevenzits indeling. De achterste passagiers konden nu instappen via de achterdeur in plaats van de achterklep zoals bij de Discovery 1 en 2 het geval was. De bestuurder beschikt over een dvd navigatiesysteem waarop tevens de instellingen voor het off-road rijden op bekeken kunnen worden.
De auto kreeg een hoop positieve reacties en vooral het Terrarin Response System werd goed ontvangen. Het hoogtepunt voor de publiciteit voor de Discovery 3 was een uitzending van het BBC2 programma Top Gear. Hierin rijdt Jeremy Clarkson met de nieuwe Discovery naar de Top van de Cnoc an Fhreiceadain, een 307m hoge berg in Schotland waar nog nooit een auto geweest was. In Australië kreeg de auto de prijs voor beste 4x4 van het jaar
Facelift
De derde generatie van de Discovery krijgt in de zomer van 2008 een kleine facelift. De voor- en achterbumper zijn na de update meegespoten in de carrosseriekleur. Er is een nieuw type velg, een nieuw bluetooth systeem en een extra houtsoort beschikbaar gekomen. De nieuwe Discovery 3 maakt in augustus 2008 zijn opwachting.
Aanschaf Discovery 3
Onlangs waren wij een weekendje weg in Hotel de Bloemenbeek in de Lutte. Op zaterdagmiddag bezochten we uit nieuwsgierigheid de Land Rover dealer in Enschede.
Nieuwsgierig naar de Luxery uitvoering van de Freelander 2, liepen we een mooie Discovery 3 tegen het lijf, net ingekocht en slechts 11 maanden oud met een kilometerstand van iets meer dan 23.000 in grijs kenteken uitvoering.
De woensdag daarop nog maar eens terug naar Enschede om een proefrit te maken en dat beviel goed. Op zaterdag wederom naar Enschede, maar nu met Sjoerdtje om samen een proefrit te maken. Ook deze proefrit was een bevstiging van een zeer prettige en comfortabele wagen. Terug in de showroom liepen we Chris Zegers en zijn broer tegen het lijf, die voor broer een Defender 110 Alaska white uitzochten.
Na een enerverende middag met de vestigingsmanager en Chris Zegers onder het genot van een glaasje witte wijn en een gezellig gesprek gingen we huiswaarts met een goed gevoel over wat "onze toekomstige auto" zou kunnen zijn. Na een weekend dromen, praten en rederneren heb ik op maandag de knoop doorgehakt en de auto gekocht. Op zaterdag 27 februari hebben we de auto opgehaald en inmiddels een kleine 1200 km. gereden (met een grote grijns op m'n gezicht).
De auto laat zich misschien het beste omschrijven als een hele luxe en comfortabele truck.
Merk:
Land Rover
Type:
Discovery 3Commercial 2.7 TDV6 SE Automaat
Bekleding:
Origneel Ebony stof, aangepast in zwart leer
Opties:
Privacy glas, Adaptieve komplampen met bochtverlichting, Luxury pack, Convenience pack, Cold climate pack, Tow pack, Bluetooth telefoonintegratie, On-road DVD navigatiesysteem, Electrisch inklapbare buitenspiegels, Roofrails, Achterspoiler.
Abonneren op:
Posts (Atom)